mixupthatlife

Direktlänk till inlägg 25 december 2011

Glykemiskt index

Av Josefin Lantz - 25 december 2011 12:24

GI = Glykemiskt Index


GI går ut på att man ska minska konsumtionen av livsmedel som har högt glykemiskt index och öka intaget av livsmedel med lågt glykemiskt index. Detta för att alla livsmedel har ett värde som avgör hur mycket det påverkar kroppens blodsockerkurva, målet är att hålla en så stabil och jämn kurva som möjligt, detta ger i sig en rad positiva effekter, förutom viktminskning, risken för diabetes, hjärt och kärl sjukdommar minskar, du får minskat sötsug, du får mer energi, bättre koncentrations förmåga och du blir piggare rent generelt om du äter efter GI metoden. Sen kommer vi till viktminskningen. Du går oftast snabbare ner i vikt med GI och håller vikt minskningen med GI, detta för att du inte äter detta endast för att gå ner i vikt utan för att det är en livsförändring, som man helst ska hålla livet ut, detta är inte svårt då du MÅR BRA utav det. Detta är i stället ett nytt sätt att tänka som ger dig positiva efekter som minskad vikt och piggare liv!


Man delar in livsmedelen i tre faser:

Lågt Glykemiskt Index (GI värde under 70)

Medel Glykemiskt Index (GI värde mellan 70 - 90)

Högt Glykemiskt Index (GI värde över 90)  


Enligt GI ska du äta mycket protein, långsamma kolhydrater, nyttiga fetter samt frukt och grönt.  

Du ska så klart avstå från snabba kolhydrater som pizza, chips, godis, läsk, bullar osv..


Viktigt är oxå  att äta på regelbundna tider, helst inte mer än 3-4 timmar mellan måltiderna. Detta för att hålla blodsocker kurvan stabil. Du behöver då såklart inte på mellanmålen mellan frukost och lunch och lunch och middag äta hela måltider. det kan räcka med ett knäckebröd med ett lätt pålägg eller kanske ett kokt ägg.  


Grönt ljus – ät så mycket du vill av dessa livsmedel:
Fågel, fisk, skaldjur, kött, ägg, olivolja, rapsolja, valnötsolja, solrosolja, linfröolja, aioli, majonnäs, oliver, avokado, nötter, frön, lagrade ostar (30 %), Philadelphiaost, Mozzarellaost, Halloumi, Fetaost, dessertostar, grädde, crème fraiche, alla salladssorter, paprika, selleri, gurka, fänkål, groddar, rädisa, sparris, broccoli, blomkål, sockerärtor, aubergine, squash, spenat, haricots verts, brysselkål, tomat, vitkål


Gult ljus – ät ibland, men inte alltför ofta:
Frukt, torkad frukt, linser, bönor, quinoa, dinkel, mörk choklad (70 % kakaohalt), bulgur, råris, morötter (helst råa), helkornsbröd, fiberhavregryn, fullkornspasta 


Rött ljus – dessa livsmedel bör du undvika:
Potatis, vitt ris, pasta, couscous, bröd, hamburgare, pizza, vetemjöl, godis, kakor, bullar, chips, saft, läsk, fruktyoghurt, frukostflingor 


För en snabb viktminskning bör du hålla dig till listan. Vill man gå ner snabbare kan man kompletera med motion, en timmes promenad om dagen kan göra otroligt mycket. 


Fördelar är många: Man får en jämnare blodsockerkurva, man blir piggare, friskare, metoden är bra för hjärtat, sötsuget minskar, man går snabbt och lätt ner i vikt, man får mer energi, risken för övervikt och riskerna för diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar minskar. 


Nakdelar även om de är få. Till exempel så kan det vara svårt och krångligt att läsa GI-tabellerna och lära sig vad som är okej att äta. Det kan vara jobbigt i början innan man kommer in i livsstilen. Det är också en risk att man äter fel, om man inte läser på om metoden ordentligt innan man börjar med den. Det största felet som många gör är att de äter för lite kolhydrater, i tron om att de då är extra duktiga och att de borde gå ner i vikt extra snabbt. Men det fungerar inte så, kroppen och hjärnan behöver kolhydrater, men rätt sorts kolhydrater och i rätt mängder. 


Om man motionerar samtidigt som man lägger om kosten så kommer det att gå snabbare att gå ner i vikt med hjälp av GI metoden. Det spelar ingen större roll vad man tränar, bara man rör på sig. Om man börjar motionera kommer insulinkänsligheten att förbättras. Om man dessutom styrketränar bygger man muskler, vilket gör att fettförbränningen ökar i vardagen också, eftersom det är jobbigare för kroppen att bära omkring på mer muskler.


Tallriksmodellen

Tallriksmodellen är ett bra sätt att veta hur stor mängd man ska äta av varje grupp. Till varje mål bör man äta ungefär halva tallriken frukt och grönsaker, en fjärdedel kolhydrater och en fjärdedel protein. Om man vill gå ner i vikt med hjälp av  GI-metoden så är det även viktigt att man äter regelbundet, helst ska det inte gå mer än 3-4 timmar mellan varje mål. Om man motionerar går man ner snabbare i vikt eftersom fettförbränningen ökar!


För något år sedan berättade Tv-stjärnan Malou von Sivers för Aftonbladet att hon hade gått upp i vikt av GI-metoden. Hon hade velat tappa några kilon och bestämde sig då för att pröva GI Metoden. Men istället för att gå ner i vikt som hon hade hoppats på, så gick hon istället upp i vikt. Anledningen var att hon var för duktig på att banta, hon slutade nästan helt att äta kolhydrater. Men det är inte bra, hjärnan behöver kolhydrater för att fungera. Det handlar istället om att välja rätt typ av kolhydrater.

För lite kolhydrater

En näringsfysiolog granskade det som Malou von Sivers åt under sin diet och konstaterade att hon hade ätit för lite, väntat för länge mellan målen och så framförallt ätit för lite kolhydrater. Detta gjorde att hon istället för att gå ner i vikt gick upp några kilon. Att vänta för länge mellan målen gjorde också att hon blev sötsugen och att hennes kropp ställde in sig på svält, så när hon åt mat så sög kroppen girigt åt sig allting – med viktökning som följd.

Lyckas med viktminskning

För att lyckas bra med att gå ner i vikt med GI-metoden så finns det tre viktiga saker som man bör utgå ifrån:

- Man ska inte undvika kolhydrater helt och hållet. En knytnäve ris eller nötter är lagom att äta.
- Tallriksmodellen är ett enkelt och bra sätt att få i sig rätt mängd mat: en fjärdedel kolhydrater, en fjärdedel protein och två fjärdedelar frukt och grönsaker.
- Vänta inte för länge mellan målen. Det bör gå maximalt fyra timmar mellan två mål. 


UR Våra Bästa GI-Recept 3 steg 


3 steg till en snabbare viktminskning. 

 Fas 1: 

För dig som: Snabbt vill gå ned i vikt och få en rivstart på ditt nya liv. 

Tid: 2 veckor upp till en månad. 

Resultat: 1-2 kg viktnedgång/vecka. Minskat sötsug. 

I korthet: Minimatl intag av kolhydrater. Fritt intag av protein och nyttiga fetter. Ät tills du blir mätt 4-5 måltider per dag. Glöm kaloriräkningen.  


Om din målsättning är att snabbt gå ned i vikt rekomenderar vi till att börja med fas 1. De felsta som följer fas 1 brukar gå ner mellan 1-2 kg i veckan, men det är ingen måste att börja med den första fasen. Om du inte har något behov av att gå ner i vikt utan bara vill lära dig äta hälsosamt och få en jämnare energi kurva kan du med fördel gå till fas 3. Den första fasen pågår i två veckor, är du kraftigt överviktig kan du hålla dig till fas 1 längre upp till ett par månader. Det viktigaste i fas 1 är att hålla sig borta från kolhydrater i maten, oavsätt om de har högt eller lågt GI. Skälet är den att du vill tvinga kroppen att börja förbränna fettet som finns lagrat kring magen, höfterna och låren. För att göra det ska du begränsa integet av kolhydrater till 20 gram/ dagen, vilket är väldigt lite. Det betyder att du skippar alla spannmålsprodukter och socker, men även begränsar intaget av frukt och mjölk eftersom de innehåller en hel del kolhydrater (fruktos och laktos). I övrigt finns inga begränsningar. Du får äta precis hur mycket du vill av protein och fettrika produkter (med fördel omättade fetter) och behöver inte oroa dig för kaloriinnehållet. Under fas 1 ska du undvika att dricka alkohol, skälet är att alkohol i alla former skuter upp fettförbränningen till alkoholen är ute ur kroppen.  


Fas 2: 

För dig som: har lite övervikt men ändå inte vill skära bort så mycket kolhydrater i kosten, alternativt tränar en del. 

Tid: Tills du nått din ideal vikt. 

Resultat: 0-0,5 kg/veckan, jämnare energikurva. 

I korthet:  Om du börjar med fas 1, addera succesivt kolhydrater med lågt GI i din kost, tex en frukt eller en skiva mörktbröd om dagen. Hitta din kolhydratjämnvikt där du håller vikten. För att gå ned i vikt minska något på kolhydraterna.  


När du övergår till fas två (efter ett par veckor upp till någon månad beroende på hur mycket du behöver gå ned i vikt) är det dags att succesivt återinföra nyttiga kolhydrater med lågt GI/GB i kosten. För att få en gämn övergång rekomenderar vi att du börjar med att äta en frukt om dagen eller en grov smörgås (tex osötat fullkornsbröd med hela korn eller kärnor) eller fil och yoghurt. Varje vecka kan du sen addera lite fler kolhydratrika produkter för att till slut komma upp i en jämnviktsnivå som du känner är lagom för dig. Du kommer att märka att viktnergången avstannar i takt med att du ökar integet av kolhydrater. Beroende på hur mycket du vill gå ned i vikt kan du öka intaget i snabbare eller långsammare takt.  


Fas 3: 

För dig som: Vill äta hälsosamt, hålla din vikt och minska riskerna för långsiktiga välfärdssjukdommar. 

Tid: Livet ut. 

Resultat: Mer energi, piggare, bättre tränings resultat. 

I korthet: Bra kombination av kolhydrater med lågt GI (ca 45% av dagsbehovet) protein (25%) och nyttiga fetter (30%) 


Denna fas är livsstils fasen, nu är det viktigt att du äter en balanserad kost som består av en bra kombination av kolhydrater med lågt GI, mycket protein och nyttiga fetter. Faktum är att det ine alls är så svårt att gå ned i vikt utan att hålla den nya vikten, men äter du efter fas 3 så blir det betydligt mycket lättare att behålla den nya vikten.  


Sist i detta inlägg om GI så vill jag bara tillägga, drick mycket vatten, 2 liter om dagen, så får ni se själva vad de gör med er! Guld stjärna i kanten säger jag! 

 

 
 
Emelie

Emelie

26 december 2011 08:21

Jag hade gärna velat ha lite mer info. Kanske lite recept eller om du ha färdiga menyer :) Du kan väl skriva på min blogg så jag ser att du ha svarat :)

http://:frumagnusson.bloggplatsen.se

Josefin Lantz

30 december 2011 14:57

DEEEEEEET kan vi nog säkert garanterat ordna ;)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Josefin Lantz - 23 februari 2012 15:24

Tjeenare nu kan ni fortsätta följa min blogg på ett nytt ställe, kände att det va dax för en uppdatering!    makeupbylantz.myshowroom.se    Kom in och kika vettja! ...

Av Josefin Lantz - 10 februari 2012 03:17

Så nu har jag pillat med detta i snart 6 timmar! Jag är helt slut, sminket och håret tog tre timmar, fotograferingen tog säkert 2 timmar, sen reducering av en del bilder och shiiiit, vad trött jag är! MEN nöjd! Igår blev det en impuls sidecut klippni...

Av Josefin Lantz - 8 februari 2012 21:22


Nu sitter jag här helt upprymd för att make up skolan jag vill gå har slängt upp deras start datum för hösten! Så nu blir det stipendie sökande och skol sökande! wiihoo!!!  Annars lyssnar man på Kapten Röd och funderar på vad jag ska lägga upp för ro...

Av Josefin Lantz - 6 februari 2012 10:30

Håret är ett återkommande tema i vardagen, men är du som jag en person som använt mycket löshår och plågat ditt hår med färgningar etc.. och har ett hår som inte växer så bra. Här har ni lite tips om hur ni ska få håret att växa!   Shampo och bal...

Av Josefin Lantz - 6 februari 2012 00:39

Med tiden lär man sig saker, jag har lärt mig att jag ska fokusera på att göra detta till en all makeup blogg, så går det lättare för mig att uppdatera. Jag har lärt mig hur jag sätter upp mitt korta hår så att det ser ut som att det är mycket längre...

Presentation


Jag heter Josefin är 19 år och pluggar Folkhögskola. Mina stor intressen är Musik, Make up & Hair, foto, skriva, och träning, kost och hälsa! Välkommen till min blogg!

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2011 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards